Acneea si Stresul

February 4, 2017 in articole by administrator

In situatii stresante organismul secreta un hormon numit cortizon. Acesta ajuta organismul sa faca fata situatilor de tip lupta sau fugi precum o agresiune acuta, un accident, un examen. In aceasta situatie efectul lui este benefic si ne ajuta sa iesim dintr-o situatie critica. Ritmul vietii in care traim ne determina sa fim stresati de o multime de situatii minore (traficul, termeni stransi pentru proiecte, multe lucruri de facut intr-un timp scurt etc.). Asta inseamna ca hormonul cortizon este secretat tot timpul. Pentru asta organismul scade sinteza altor hormoni care se sintetizeaza din aceeasi substanta ca si cortizonul. Acesti hormoni sunt: progesteronul, un hormon feminin si testosteronul, un hormon preponderent masculin.

Nivelul scazut de progesteron duce la: tulburari ale ciclului menstrual, sani cu fibroza chistica, infertilitate, fibrom uterin, acnee, anxietate, insomnie etc.

Scaderea testosteronului duce la scaderea libidoului si potentei.

Cortizonul in cantitati mari pentru perioade lungi are efecte negative la nivelul pielii: acnee, caderea parului, cresterea excesiva a parului in alte zone decat cea a capului, subtierea pielii etc.