Ai baut suficienta apa?

Ai baut suficienta apa?

Este foarte usor sa te deshidratezi avand in vedere ca pierderea a numai 1,5% din lichid inseamna ca esti deja deshidratat (corpul uman este alcatuit din 60% apa). Deshidratarea poate fi cauzata de o multime de factori si dauneaza organismului, nu doar te face sa te simti insetat. Oboseala si respiratia urat mirositoare sunt urmarile putin severe ale deshidratarii iar printre cele grave sunt incapacitatea de a te concentra cand conduci. Deshidratarea iti creeaza o stare de oboseala, suparare, somnolenta si te face vulnerabil la ingrasare.

Iata 10 rezultate ale deshidratarii:

1.Respiratia urat mirositoare:

Este usor sa nu bei apa intr-o zi aglomerata dar sa nu te miri daca ceilalti nu vor vrea sa se apropie de tine atunci cand vorbesti. Saliva are un important rol antibacterian iar atunci cand suntem deshidratati nivelul salivei scade iar bacteriile se pot dezvolta cauzand respiratie urat mirositoare.

2.Cauzeaza o puternica pofta de zahar:

Deshidratarea cauzeaza foame, in paticular pofta de zahar, acest lucru intamplandu-se mai ales daca ati facut miscare. Cand faci miscare si esti deshidratat organismul utilizeaza glicogen mai rapid, consumand rezervele intr-un ritm alert. Lipsa glicogenului cauzeaza foame, rezervele fiind reimprospatate prin mancare.

3.Distruge conditia fizica:

O deshidratare de numai 2% scade performantele sportive cu pana la 10%. Cu cat esti mai deshidratat cu atat performantele vor scadea mai mult si vei resimti efortul mai mult decat ar fi normal.

4.Usuca pielea:

Pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa trebuie sa fi mereu hidratat. Daca faci zilnic efort sau esti bautor de cafea deshidratarea are loc mai rapid, in concluzie trebuie sa bei mai multa apa. Dusurile lungi cu apa fierbinte usuca si distrug pielea. De preferat este un dus zilnic, scurt, de aproximativ 5 minute cu apa calduta.

5.Afecteaza abilitatea de a conduce:

Una dintre cele mai incomfortabile situatii este atunci cand ai nevoie urgenta la baie dar esti blocat in trafic. Pare logic sa nu bei apa innainte de un drum lung dar un nou studiu arata ca soferii deshidratati au facut de doua ori mai multe greseli in timpul unui drum de doua ore decat soferii hidratati.

6.Te oboseste:

Atunci cand esti deshidratat presiunea sangelui scade, ritmul in care bate inima creste iar sangele ajunge mai greu la creier, toate acestea creandu-ti o stare de oboseala.

7.Te face sa iti fie frig:

Atunci cand esti deshidratat corpul limiteaza fluxul sangelui in piele, sangele contine caldura iar cu cat avem mai putin sange in piele ne este mai frig. Atunci cand esti deshidratat temperatura corporala se va regla mai greu.

8.Cauzeaza crampe:

Lipsa apei miscoreaza fluxul sangelui in organism, acesta redirectionand sangele ramas catre organele vitale, neglijand cele ce nu sunt obligatorii supravietuirii, cum ar fi muschii. Crampele musculare sunt foarte dureroase, muschii parand ca se contracta.

9.Da dureri de cap si ameteli:

La fel ca si muschii, creierul v-a primi mai putin sange atunci cand esti deshidratat. Atunci cand sangele nu ajunge in cantitati suficiente la creier esti cuprins de o stare de ameteala. Nivelul scazut de sange din creier cauzeaza dureri de cap ce nu trec decat odata cu hidratarea.

10.Te constipa:

Organismul are nevoie de apa pentru a elimina materiile fecale. Atunci cand esti deshidratat organismul incearca sa compenseze lipsa apei storcand cata apa poate si din materia fecala. Aceasta in concluzie se va elimina mai greu.