Intarirea imunitatii: Sugestii de medicina functionala in legatura cu prevenirea imbolnavirii si optimizarea functiei imunitare in perioada rabufnirii covid-19.
De la “The Institute for Functional Medicine” Medical Education Team
COMPORTAMENT:
SPALATUL PE MAINI: Cel mai sigur si confirmat mod de preventie a infectiilor respiratorii cum sunt gripa si coronavirusul este spalatul pe maini frecvent si zdravan cu apa si cu sapun. Sapuniti mainile serios si clatiti cu apa. Acordati minimum 20 de secunde acestei activitati.
DEZINFECTANTUL PENTRU MAINI: In cazul in care nu aveti acces la apa si sapun pentru spalatul pe maini atunci solutiile dezinfectante pentru maini pe baza de alcool (minim 60%) pot reduce imprastierea infectiei. Cautati sa evitati produsele cu triclosan, o substanta cunoscuta pentru interferente hormonale.
ACOPERIREA GURII SI NASULUI: Acoperiti gura si nasul cu o tesatura atunci cand tusiti sau stranutati. Daca nu puteti sau aveti mainile ocupate atunci tusiti sau stranutati in maneca si nu in mainile goale.
NU ATINGETI FATA: Evitati sa atingeti ochii, nasul si gura cu mainile ne spalate. Pe acolo virusul poate sa intre in corp. Omul obisnuit isi atinge fata in medie de 15 ori pe ora asa ca trebuie sa fiti atenti.
CURATIREA SUPRAFETELOR: In special cand cineva este bolnav dar si in general, suprafetele pe care le atingem trebuie curatate. Cateva exemple pot fi: manerele, telefoanele, tastaturile, telecomenzile si alte suprafete atinse frecvent in bucatarie sau in baie.
STIL DE VIATA
REDUCEREA STRESULUI: Boala cronica altereaza raspunsurile sistemului imunitar crescand astfel posibilitatea imbolnavirii. Gasiti cateva strategii de reducere a stresului si actionati regulat si sustinut in acest sens.
DORMITUL: Somnul are o influenta mare asupra functiei imunitare si din acest motiv este foarte important. Practicati o “igiena a somnului” si mentineti constant orarul somnului. Stingeti ecranele, asigurati-va ca incaperea este racoroasa, linistita si intunecata si asigurati-va un sistem de amintire a orei la care sa mergeti la culcare.
EXERCITII: Activitatea fizica regulata si moderata ajuta la intarirea sistemului imunitar radicand nivelul de celule albe din sange (care combat infectiile) si de anticorpi, intensificand circulatia si reducand hormonii de stres. Stabiliti si urmati un program de exercitii nu doar pentru a ajuta prevenirea infectiilor respiratorii dar si pentru a intari rezistenta fizica si mentala.
ALIMENTE/DIETA: Cercetarile arata ca legumele si fructele viu colorate ridica imunitatea mai bine decat cele mai multe suplimente alimentare. Mancati multe legume si fructe. Ganditiva la 10 portii pe zi. Includeti si legume fermentate (e.g. varza murata, muraturi in general) sau alte alimente cu continut probiotic.