Folosim săpun antimicrobian sau nu?
Ne simţim în siguranţă când ne spălăm cu săpun antimicrobian şi când nu avem nimic pe piele dar, mai ales când apar leziuni. Săpunurile antimicrobiene distrug parte din microbii nedoriţi (patogeni) de pe pielea noastră dar şi microbii buni (rezidenti), cei care sunt prietenii pielii noastre, care stau în permanenţă la acest nivel. Aceşti microbi au rol de apărare, împiedică fixarea microbilor patogeni la nivelul pielii. Mai mult decât atât săpunurile antimicrobiene nu au un ph-neutru şi agresează filmul lipidic protector de la nivelul pielii (aşa cum detergenţii îndepărtează grăsimea de pe farfurii). Aşadar nu folosiţi în mod obişnuit săpunuri antimicrobiene, ele se pot folosi în anumite circumstanţe:
-lucrul în medii încărcate de praf, lucrul cu animale, păsări, e.t.c.
-boli de piele date de microbi patogeni (furuncule, impetigo, foliculită superficială)
-persoanele cu acnee sau piele grasă care nu fac tratament pentru acestea
-pe zone restrânse (axile, picioare)
Chiar şi în aceste cazuri nu trebuie folosit permanent ci alternat cu săpunuri delicate. Nu le folosiţi nici într-un caz pentru regiunea genitală.
Soluţia cea mai bună pentru piele este spălatul cu săpunuri delicate, cremoase, cu ph-neutru sau, mai bine, săpunuri adecvate fiecărui tip de piele.