În anotimpul rece este necesar să suplimentăm vitamina D deoarece ea este sintetizată de piele sub acţiunea razelor ultraviolete. După vârsta de 65 de ani pielea nu mai sintetizează decât cantităţi foarte mici de vitamina.
De ce este atât de importanta vitamina D?
Vitamina D este implicată în reglarea dezvoltării celulelor şi apoptoza (moartea programată a celulelor “defecte”). În cancer celulele deteriorate continua să se multiplice în loc să fie distruse. Numeroase studii arata scăderea dramatică (30%-50%) a cancerelor de san, prostata sau pancreas după suplimente cu vitamina D.
Datele sunt alarmante. O jumătate de an 90% dintre britanici prezintă carente grve de vitamina D spune Dr. Elia Hypponnen de la Institutul pentru Sănătatea Copiilor din Londra. Este probabil că şi noi ne găsim într-o situaţie asemenetoare.
Unde se găseşte Vitamina D?
Cele mai bogate surse de vitamina D sunt peştele – macrou 700UI, hering 900UI , anşoa 300UI, somon 500UI – ouăle 56UI, unt 30UI. Numărul de UI reprezintă cantitatea de vitamina la 100 de grame de aliment.
Ce cantitate este necesară zilnic?
Majoritatea experţilor considera că 30 – 50 micrograme (1200UI-2000UI) este necesarul zilnic de vitamina D. DZR formală de 5 micrograme este subevaluata şi insuficientă.
Dacă mănânci permanent şi în cantitataea necesară (mare) alimente bogate în Vitamina D şi în plus te expui şi la soare o jumătate de oră zilnic este probabil să obţii 15 micrograme de vitamina D.
Un regim alimentar mediu în Marea Britanie aduce aproximativ 4 micrograme de vitamina D. Este probabil că şi la noi situaţia este asemănătoare.
Asta înseamnă că mai avem nevoie de 25 de micrograme (1000UI).
În absenţa expunerii solare consistente, nevoia unor suplimente de vitamina D este evidentă.
Efecte adverse?
În general vitamina D orală sau intramuscular nu conduce la efecte secundare notabile la valori mai mici de 4000 unităţi. Dozele folosite în anumite situaţii sunt mult mai mari dar numai punctual sau perioade scurte.
Administrarea a 4000UI zilnic pentru perioade îndelungate conduce la creşterea concentraţiei de calciu în sânge. Unele simptome pot fi: slăbiciune, oboseala, somnolenţa, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, gura uscată, gust metalic, vomă.
Competenţe extinse pentru sănătate şi frumuseţe