Pledoarie pentru frumusete
July 12, 2015 in articole by melman
Frumusetea ne atrage ca un magnet, fie ca vrem fie ca nu. Folosesc termenul frumusete in general, pentru orice, nu doar pentru trasaturile fiintei umane. Ne atrage o fiinta frumoasa dar si o pereche de pantofi sau o rochie, frumoase. Cu atat mai mult suntem atrasi de fiintele cu trasaturi simetrice armonioase.
Va vine sa credeti ca stiinta este ocupata de frumusete? Semir Zeki este profesor de neuroestetica la University College London si studiaza felul in care apreciem frumusetea. Acesta a constatat ca atunci cand experimentam ceva frumos (o pictura, o floare, un cantec) se ativeaza o anumita regiune din creierul nostru (cortexul orbitofrontal medial). “Prin asta nu vrem sa spunem ca exista un centru al frumusetii in creier, dar creierul poseda un mecanism de percepere a frumusetii indiferent de sursa”, spune Zeki. “Atractivitatea afecteaza fiecare componenta a fiintei umane”, spune Randy Thornhill, profesor de biologie la Universitatea New Mexico. Trasaturile fizice ale unui animal reflecta starea lui de sanatate (genele bune) deoarece bolile duc la modificari ale simetriei corpului. Animalele folosesc aspectul exterior ca pe o masura indirecta a calitatii genetice. S-au facut numeroase studii care au aratat ca oamenii prefera fotografiile prelucrate sa arate simetric. Asadar si oamenii folosesc frumusetea fizica pentru a alege un partener cu gene bune. “Culoarea si textura pielii depasesc cu mult importanta simetriei”, spune profesorul Dave Perret, seful laboratorului Perceptual de la Universitatea St.Andrews, Scotia.
Se spune ca frumusetea este in ochii privitorului, dar studiile au aratat ca frumusetea nu este o preferinta individuala, spune Dr.Lisa DeBruine, psiholog al Laboratorului de Cercetare Faciala al Universitatii St.Andrews. De ce totusi avem preferinte diferite? Asta studiaza cei de la universitatea sus mentionata. De exemplu femeile heterosexuale au tendinta sa considere neatragator un barbat cu trasaturi asemanatoare lor. Psihologii cred ca aceasta este o reactie instinctiva de a respinge un frate virtual, un mecanism de aparare impotriva incestului. Pana sa mai aflam ce motive mai avem ca sa preferam “frumuseti” diferite s-a constatat ca “realmente nu exista frumusete ideala”, spune DeBruine. Ne-am linistit!
Daca , oricum, creierul nostru este programat sa citeasca frumusetea si nu-l putem pacalii, trebuie sa fim frumosi ca sa ne aratam genele bune.
Ati inteles, desigur, ca ma refer la frumusetea care inseamna si sanatate, fizica si sufleteasca.