Si totusi, putem face ceva impotriva stresului?
March 26, 2017 in articole by administrator
Cateva modificari ale dietei noastre pot produce rezultate incredibile, iata care sunt acestea:
- Dieta cu incarcatura glicemica scazuta (adica mai putine dulciuri, paine alba, orez alb, paste fainoase albe).
- Renuntarea la stimulente: cafea, bauturi energizante, alcool, tigari.
- Utilizarea catorva suplimente alimentare
1. Dieta cu incarcatura glicemica scazuta
Cei mai multi mananca dulciuri atunci cand sunt coplesiti de treburile zilnice, sau pentru a-si reface energia sau pentru a simti o mica placere. Dulciurile, produsele din faina alba si orezul alb elibereaza cantitati mari de zaharuri in sange intr-un timp scurt. Organismul reactioneaza prin eliberarea unei cantitati mari de insulina pentru scaderea glicemiei. Scaderea acesteia duce la eliberarea hormonilor de stres (adrenalina si cortisolul). Asta inseamna ca avem nevoie de un regim alimentar care sa contina glucide cu eliberare lenta care mentin glicemia la un nivel constant.
Mancati produse din faina integrala combinate cu proteine si nu consumati zahar, miere sau indulcitori artificiali. Dureaza cateva zile pana se echilibreaza metabolismul iar dumneavoastra va veti recapata energia si starea de relaxare. Puteti ajuta la echilibrarea glicemiei folosind suplimente ce contin crom. Celebrul nutritionist englez Patrick Holford, recomanda o tableta de crom de doua ori pe zi (dimineata si seara). Daca adaugati putina scortisoara efectele vor fi maxime.
- Renuntarea la stimulente: cafea, bauturi energizante, alcool, tigari.
Consumam cafea, alcool si tigari pentru ca sa ne simtim mai bine, mai plini de energie. Energia pe care o capatati pe moment datorita stimulentelor apare prin secretia hormonilor de stres. Pentru a pastra aceasta energie avem nevoie de cantitati tot mai mari de stimulente. In cele din urma organismul isi epuizeaza resursele si ne simtim si mai obositi.
Ceaiul verde este mai bun decat cafeaua datorita unei substante, theanina, care este calmanta (nu trebuie sa depasim doua cesti pe zi).
Alcoolul este relaxant in prima ora pentru ca stimuleaza producerea unei substante, GABA, care anihileaza hormonii de stres. Dupa ce GABA se epuizeaza ne simtim mai obositi, iritati, agitati si nu putem dormi. Avem nevoie de o noua cantitate de alcool ca sa ne simtim bine. In plus alcoolul perturba ciclurile somnului asa incat dimineata suntem mai obositi si avem nevoie de mai multa cafea. Consumat zilnic alcoolul epuizeaza GABA si efectele vor fi invers celor dorite. Trebuie sa beti numai cantitati mici de alcool si sa faceti pauze de cateva saptamani in care sa il excludeti din alimentatie.
- Utilizarea catorva suplimente alimentare
Luati un supliment de GABA. Acesta este un inhibitor al hormonilor de stres sicreste cantitatea de serotonina (hormonul care da senzatia de bine). In concluzie avem nevoie de GABA pentru a ne simti bine si a fi relaxati. GABA se gaseste sub forme de comprimate din care puteti lua una pe zi.