Vitamina D si frigul

March 26, 2017 in articole by administrator

foto_d_vitamin_1

In anotimpul rece este necesar sa suplimentam vitamina D deoarece ea este sintetizata de piele sub actiunea razelor ultraviolete. Dupa varsta de 65 de ani pielea nu mai sintetizeaza decat cantitati foarte mici de vitamina.

De ce este atat de importanta vitamina D?

  • Vitamina D reduce aparitia bolilor infectioase si autoimune prin pastrarea echilibrului imunitatii.

Ea stimuleaza imunitatea atunci cand este nevoie si o diminueaza atunci cand o ia razna.

  • Vitamina D pastreaza osaele puternice impreuna cu Calciul, Magneziul si Potasiul (permite folosirea eficienta a calciului in organism).
  • Vitamina D  are efect anticancerigen.

Ea este implicata in reglarea dezvoltarii celulelor si apoptoza (moartea programata a celulelor “defecte”). In cancer celulele deteriorate continua sa se multiplice in loc sa fie distruse. Numeroase studii arata scaderea dramatica (30%-50%) a cancerelor de san, prostata sau pancreas dupa suplimente cu vitamina D.

  • Vitamina D efect antidepresiv.

Dr. Reinhold Vieth, unul dintre cei mai cunoscuti experti in vitamina D, a ajuns la concluzia ca in societatea moderna oamenii au cu un sfert pana la o treime mai putina vitamina D decat oamenii din trecut. De ce? Petrecem prea putin timp in are liber, avem o alimentatie dezechilibrata si folosim cremele de protectie solara.

Datele sunt alarmante. O jumatate de an 90% dintre britanici prezinta carente grve de vitamina D spune Dr. Elia Hypponnen de la Institutul pentru Sanatatea Copiilor din Londra. Este probabil ca si noi ne gasim intr-o situatie asemenetoare.

Unde se gaseste Vitamina D?

Cele mai bogate surse de vitamina D sunt pestele – macrou 700UI, hering 900UI , ansoa 300UI, somon 500UI – ouale 56UI, unt 30UI. Numarul de UI reprezinta cantitatea de vitamina la 100 de grame de aliment.

Ce cantitate este necesara zilnic?

Majoritatea expertilor considera ca 30 – 50 micrograme (1200UI-2000UI) este necesarul zilnic de vitamina D. DZR formala de 5 micrograme este subevaluata si insuficienta.

Daca mananci permanent si in cantitataea necesara (mare) alimente bogate in Vitamina D si in plus te expui si la soare o jumatate de ora zilnic este probabil sa obtii 15 micrograme de vitamina D.

Un regim alimentar mediu in Marea Britanie aduce aproximativ 4 micrograme de vitamina D. Este probabil ca si la noi situatia este asemanatoare.

Asta inseamna ca mai avem nevoie de 25 de micrograme (1000UI).

In absenta expunerii solare consistente, nevoia unor suplimente de vitamina D este evidenta.

Efecte adverse?

In general vitamina D orala sau intramuscular nu conduce la efecte secundare notabile la valori mai mici de 4000 unitati. Dozele folosite in anumite situatii sunt mult mai mari dar numai punctual sau perioade scurte.

Administrarea a 4000UI zilnic pentru perioade indelungate conduce la cresterea concentratiei de calciu in sange. Unele simptome pot fi: slabiciune, oboseala, somnolenta, dureri de cap, pierderea poftei de mancare, gura uscata, gust metalic, voma.